Samatha bhāvanā - Concentratie Meditatie

Concentratiesmeditatie nl Brochure Christina Garbe Cetovimutti
 
 
 
 
 
 
Samengesteld door Christina Garbe
Brochure, ca. 53 pagina's

 

‘De gewone geest is afgeleid en ongecontroleerd’.

Boeddhistische meditatie is een methode van geestelijke ontwikkeling, die ertoe dient de geest te kalmeren, te zuiveren, tot inzicht te brengen en het lijden definitief te overwinnen. Dit is een weg van bevrijding. Om bevrijding van lijden (d.w.z. van problemen en moeilijkheden van welke aard dan ook) te bereiken, is meditatie van elementair belang.

De diverse meditatietechnieken van de boeddhistische Theravāda- traditie zijn gebaseerd op de eigen ervaringen van de laatste Boeddha, Gotama, die ongeveer 2500 jaar geleden in India leefde en deze weg beoefende. Het is de weg naar volledige verlichting.
In de overleverde geschriften van de boeddhistische Pālicanon wordentwee soorten van meditatie beschreven:
1. Samatha-bhāvanā, kalmte- of concentratie-meditatie
2. Vipassanā-bhāvanā, inzichtsmeditatie.
De kalmte- of concentratiemeditatie vindt men eveneens in andere religies, inzichtsmeditatie uitsluitend in de boeddhistische leer. De Boeddha had in het begin van zijn meditatieweg reeds concentratie-meditatie bij twee leraren beoefend. Dit gaf hem echter op zijn zoektocht naar de uiteindelijke bevrijding van alle lijden geen ultieme voldoening. Hij ging toen alleen verder en heeft vervolgens inzichtsmeditatie (vipassanā), gebaseerd op concentratiemeditatie, herontdekt.
 

PDF Button Samatha bhāvanā - Concentratie-meditatie


www.Cetovimutti-Theravada.org © 2020